GGAT return to the Roman fort at Neath

A GGAT archaeologist excavating the new narrow strip around the new school building

Just when we thought it was all over GGAT have had to return to the Roman fort at Neath in order to extend the excavated area. It was discovered that the size of the building footprint as originally calculated proved inadequate for the new teaching block at Dwr-y-felin school. Although we only excavated a narrow strip around last year’s area, it provided us with lots of new information.

GGAT archaeologist cleaning the stonework revetting of the forts defensive bank

On one side of the new building, we have been able to see that the original clay structure of the rampart had been removed over the stone toe at the front to be replaced by a timber revetment made from two-inch planks. At the back of the rampart, the new revetment was formed from blocks of turf that had been stepped back so that the rampart was widest at the base. The new part of the via sagularis to be revealed had had pits dug into it. On the other side of the new building the new work revealed a T-junction, where the via sagularis, which here had drains on both sides, was joined by another road, which had the beam slots for timber buildings on either side. These probably represent the barrack blocks of the earliest fort.

Newly excavated part of the via sagularis (road the runs around the inside of the fort)

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s